Nieuws

Moderne communicatiemiddelen bieden moderne toepassingen. De tijd dat je voor een goed gesprek met een therapeut noodgedwongen de auto pakte of op de fiets stapte, is voorbij. Tegenwoordig komen coach en psycholoog bij jou over de (virtuele) vloer.

Stress? Slapeloze nachten? Te weinig tijd voor je gezin? Het gevoel dat je op het randje van een depressie balanceert? Een burn-out? Financiële zorgen? Aanpassingsproblemen aan de Spaanse cultuur? Zo perfectionistisch dat het een obsessie dreigt te worden (of al is)? Als ondernemer kun je te maken krijgen met uiteenlopende psychische klachten en afhankelijk van de mate waarin deze jouw dagelijkse leven beïnvloeden, ga je op zoek naar professionele hulp. Het liefst natuurlijk in je moedertaal, want dat praat toch makkelijker. Maar een Nederlandstalige psycholoog vinden is in Spanje op veel plekken een onmogelijke opgave. Dan biedt de moderne technologie een oplossing. Met online coaching of online therapie speelt afstand niet langer een rol.

 

Intuïtief coachen

Joyce van Ombergen van Joy-Ce biedt online coaching aan via het internetbelprogramma Skype. Jaren geleden was zij werkzaam als ICT-internetbeheerder in Nederland, maar nadat zij over een stoeptegel struikelde, kwam zij afgekeurd thuis te zitten. "Ik zocht naar een positieve invulling van mijn leven", aldus Joyce. Ze volgde een opleiding tot intuïtief coach en begon uiteindelijk een eigen praktijk langs de Costa del Sol in Villafranca del Guadalhorce.

Als coach leidt Joyce haar cliënten, door de juiste vragen te stellen en denkopdrachten te geven, naar hun eigen antwoord. Daarin schuilt volgens haar het verschil met een traditionele psycholoog, die tijdens therapie tevens advies geeft. "Ik werk met de methode East meets West, waarbij oosterse denkwijzen worden toegepast in de westerse wereld." En nu dus ook in de online wereld.

Ruim twee jaar geleden begon Joyce met online coaching. Inmiddels gaat 80 procent van haar coaching via Skype. "Skype is echt een uitkomst: de camera is een groot voordeel. Je kunt de mensen zien en dus ook hun non-verbale communicatie lezen. Daardoor biedt Skype meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld telefonisch contact", vertelt ze. Nog een voordeel is dat de coachy in zijn eigen omgeving zit, waardoor de meesten zich volgens Joyce makkelijker openstellen. "Bovendien is het financieel aantrekkelijk, want ik reken per minuut af."

Sinds dit jaar bedient Joyce niet alleen particulieren in het Nederlands en Engels, maar ook de zakelijke markt, zo is Randstad Nederland een van haar grootste klanten. "Het principe is hetzelfde, want coaching gaat over de persoon en zijn of haar drijfveren." Loopbaancoaching, preventie en reïntegratie, maar ook omgangsvormen op de werkvloer komen in haar sessies aan bod, afhankelijk van de problemen waar de coachy op vastloopt. Ondernemers en mensen met een eenmanszaak kunnen ook bij haar terecht. "Juist, want ik ben zelf natuurlijk ook ondernemer".

Ieder op z'n eigen bank

Monique Janssen is als gz-psycholoog/cognitief gedragstherapeut VGCt verbonden aan een online praktijk in Nederland en biedt met eye2eye psychologen online therapie aan Nederlanders over de grenzen. "Wij hoorden vaak van vrienden in het buitenland over mensen die op zoek waren naar psychologische hulp in eigen taal. Therapie via Skype video leek ons een gat in de markt", aldus Monique, die de praktijk samen met een collega-psycholoog opzette.

"Onze therapie is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie; een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode. Hierbij helpen wij cliënten om hun gedachten kritisch onder de loep te nemen, we gaan ervanuit dat emoties en gedrag worden gestuurd en bepaald door gedachten", aldus Monique. Problemen die zij in haar praktijk voorbij ziet komen zijn milde psychische klachten zoals aanpassingsproblemen aan de andere cultuur, maar ook typische ondernemersklachten, zoals de financiële zorgen en de spanningen binnen het gezin als gevolg van een verstoorde balans tussen werk en privé.

Ook Monique is enthousiast over de toepassing van Skype voor therapie. "Inhoudelijk doe je precies hetzelfde werk. Alleen zit de cliënt niet op mijn bank, maar op zijn eigen bank. Via Skype maken wij Nederlandstalige psychologische hulp wereldwijd beschikbaar " Voor de rokende cliënt heeft online therapie nog een bijkomstig voordeel: "Het was wel gek toen een cliënt vroeg of hij een sigaret mocht opsteken. Mensen hebben blijkbaar het gevoel dat we in dezelfde ruimte zitten".

Niet alle problematiek is volgens Monique geschikt om online te behandelen, met name vanwege de afstand. "Als een klant het risico loopt om in een crisis terecht te komen, vinden wij behandeling via Skype niet verantwoord. Als psycholoog heb je de taak om je klanten op te kunnen vangen in geval van nood. In dat geval raden wij aan iemand in de buurt te zoeken".

Schriftelijk

Belinda van den Berg, psychiater en oprichter van de psychologenpraktijk Animo Centre in de Catalaanse badplaats Sitges biedt ook online therapie, maar is over het gebruik van Skype voor dat doel niet zo te spreken. "Met de verbinding is eigenlijk altijd wel iets mis en dat moet je niet hebben als je midden in een sessie zit".

De behandelplannen waar zij mee werkt, zijn ontwikkeld door het bureau Minddistrict Nederland en worden in Nederland gebruikt particulieren ("Nederlanders in Spanje kunnen natuurlijk ook bij ons terecht"), maar ook door diverse psychiatrische en zorginstellingen. Vaak worden ze door instellingen naast de traditionele hulpverlening toegepast. De eerste programma's zijn inmiddels door Animo Centre in het Spaanse op de markt gebracht.

Binnen de online behandelingen is het hele zorgtraject verwerkt, van informatievoorziening tot direct schriftelijk contact met een psycholoog. Belinda: "Het voordeel hiervan is dat een klant de tijd heeft om rustig na te denken en dingen te laten bezinken of goed te formuleren. Op schrift blijken ze zich ook makkelijk open te stellen." De psycholoog verplicht zich om binnen een bepaalde tijd te antwoorden en de behandeling vindt plaats binnen een beschermde webomgeving. Overigens zijn er ook aan de programma's waar Belinda mee werkt, grenzen. "Als we het gevoel hebben dat de afstand nadelig is voor de therapie, doen we het niet".

Volgens de psychiater is Nederland al veel verder als het gaat om online behandelingen. "In Spanje is dit concept echt uniek. Hier zijn we aan het pionieren. We zijn momenteel hard op zoek naar samenwerkingspartners en de eerste instellingen hebben al interesse getoond". Belinda mist de camera die Skype biedt, helemaal niet tijdens de behandelingen. "Ik vind het fascinerend dat je online toch zo'n persoonlijk contact kunt hebben met mensen. Volgens mij is het de toekomst: ICT-oplossingen in de zorg."

Bron: www.issuu.com

 

 

EYE2EYE PSYCHOLOGEN